19-6-2021 Gemeentebelangen tegen onttrekking aan openbaarheid laantje Postkade 15-16 en Museumweg

19-6-2021 Gemeentebelangen tegen onttrekking aan openbaarheid laantje Postkade 15-16 en Museumweg

Na een decennialange periode van verzoeken, overleg, discussie en onderzoek heeft afgelopen maandag een meerderheid van de gemeenteraad besloten om na bijna 120 jaar het laantje tussen de Postkade 15 en 16 en de Museumweg aan de openbaarheid te onttrekken.  De stemverhouding was 12 stemmen voor en 9 stemmen tegen. Tegen onttrekking aan de openbaarheid stemden Gemeentebelangen, D66, PvdA, Lokaal Betrokken en SP. Voor stemden CDA, CU, Fractie Reinders en VVD.

Voor wat betreft de GBS fractie hebben wij de navolgende stemverklaring uitgesproken;

Voorzitter,

Tijdens de raadsvergadering van 21 september 2020 en ook daarna is  het eventueel onttrekken aan de openbaarheid van “Het  Laantje” Postkade 15 en 16 en Museumweg uitgebreid door ons en betrokkenen besproken.

Vanavond nemen we een definitief besluit. Moet het laantje dicht of niet. Onze mening is t.o.v. september 2020 niet gewijzigd namelijk;

  • Het laantje is intussen meer dan 100 jaar oud en is ook al zeer lange tijd een openbare weg;
  • Er liggen 106 handtekeningen van omwonenden om het laantje open te houden;
  • Ongeveer 20 mensen maken dagelijks gebruik van het laantje;
  • In onze ogen gaat in dezen het algemeen belang boven het individuele belang en is het openhouden belangrijk voor de leefbaarheid en bereikbaarheid van en voor omwonenden en bedrijven;
  • Eventuele overlast kan worden beperkt door het onderhoud op een goed niveau te brengen en te houden. Ook zou gedeeltelijke afsluiting een mogelijkheid kunnen zijn.

Het zal u duidelijk zijn dat wij tegen de onttrekking aan de openbaarheid van het laantje zijn.

Dank u wel voorzitter.

Of hiermee de discussie  rond dit onderwerp is gesloten is nog maar de vraag. Omwonenden hebben namelijk nog de mogelijkheid om naar de rechter te stappen. Wij zullen de ontwikkelingen natuurlijk blijven volgen.

Erik Bieze

Fractievoorzitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

acht + 15 =